Introductie Gill Townend

Communicatie deskundige van het Rett Expertise Centrum

DSC_5662Mijn naam is Gill Townend. Sinds 1 maart 2013 ben ik werkzaam voor het Rett Expertise Centrum in Maastricht als communicatieadviseur en onderzoeker, vooral als ondersteunende communicatie deskundige. Ik kom uit Engeland, maar ik woon nu  in Gronsveld in de buurt van Maastricht. Ik ben getrouwd met David en wij hebben 2 dochters; Alice is 10 jaar en Lottie is 14 jaar oud.

In Engeland heb ik ruim 20 jaar als spraak-taal therapeut gewerkt. Ik heb aanvankelijk gewerkt met volwassenen met verstandelijke en meervoudige beperkingen. Vervolgens werkte ik als specialist met kinderen met verstandelijke, meervoudige, lichamelijke en zintuiglijke beperkingen en/of autisme. Ik heb gewerkt in het speciaal onderwijs, in kleinschalige woonvoorzieningen en in dag- en woonzorg instellingen.

Gedurende die periode werkte ik vooral met ondersteunde communicatie, met behulp van totale communicatie strategieën, waaronder picto en foto communicatiesystemen, en gebarentaal. Tijdens mijn laatste job in Engeland koos ik om mijn expertise in OC verder te ontwikkelen door het werken met volwassenen met lichamelijke en neurologische aandoeningen, waarbij gebruik werd gemaakt van speciale electronische communicatiehulpmiddelen en spraak-computers, waaronder oogbesturingssystemen.

Ik heb nauw samengewerkt met de leveranciers en ontwikkelaars van OC in Engeland en ik ben ervaren in het opzetten van proeftrials om de beste match tussen de communicatie behoeften van gebruikers, hun omgeving en het hulpmiddel te vinden. De laatste jaren ben ik ook druk bezig met een landelijke (Engelse) onderzoeksproject op het gebied van ondersteunde communicatie.

Nu ben ik heel erg blij om bij het Rett Expertise Centrum te werken onder leiding van prof. dr. Leopold Curfs, dr. E. Smeets en dr. D van Waardenburg. Momenteel ben ik bezig met het organiseren van een communicatie-symposium in het kader van het 3e Europese Rett Syndroom congres, dat hier in Maastricht in oktober zal worden gehouden. Hiervoor werk ik nauw samen met stichting Terre  en de Nederlandse Rett syndroom vereniging. Het communicatie symposium is een van de thema’s binnen dit Europese Rett Syndroom congres.

Het biedt een belangrijke kans voor de Rett gemeenschap (families, wetenschappers, onderzoekers, therapeuten) om samen te komen voor ervaringen, werkmethoden, onderzoeksresultaten en nieuwe ideeën uit te wisselen. Gezien mijn functie op het gebied van augmentieve en alternatieve communicatie bij het Rett Expertise Centrum in Maastricht zal ik de ‘linking pin’ zijn tussen het Rett Expertise Centrum en de deskundigen in Nederland op dit gebied zoals prof. Vlaskamp in Groningen en prof. van Balkom in Nijmegen. 

Ik verheug mij op de samenwerking met de collega’s binnen het Rett Expertise centrum en daarbuiten met prof. Vlaskamp en haar team en prof. van Balkom met zijn team. Maar bovenal met U als ouders. Dit alles ten behoeve van ondersteuning en ontwikkeling van de communicatie voor meisjes en vrouwen met Rett syndroom. Samen werken wij voor jullie.

Ik wil graag met uw kennis maken!

Gill

           

Gill Townend, CertMRCSLT, M. Phil., B. Med. Sci. (Speech)

Researcher and Augmentative & Alternative Communication Expert, Rett Expertise Centre

Maastricht University Medical Centre

E:   g.townend@maastrichtuniversity.nl


 Ontwerp & bouwfooter_logo Basisidee | reclame & meer